Plan Lekcji

E-dziennik

Nasze certyfikaty

Erasmus+

Uprzejmie informujemy, że od roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy „Program dla szkół” w miejsce dotychczas realizowanych programów „Owoce
i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych.

 

W ramach programu dzieci mogą bezpłatnie otrzymywać owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne oraz brać udział w działaniach edukacyjnych przeprowadzanych przez szkoły podstawowe mających poprawić wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków żywieniowych, pochodzenia żywności i rolnictwa oraz przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.

 

Produkty owocowo-warzywne objęte programem to:

 

owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki

 

warzywa: marchew, rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki

 

soki: owocowe, warzywne, mieszane

 

W każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 dzieciom udostępnia się co najmniej 4 porcje owoców i warzyw.

 

Produkty mleczne objęte programem to:

 

mleko białe

 

jogurt naturalny

 

kefir naturalny

 

serek twarogowy

 

W każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 dzieciom udostępnia się co najmniej 3 porcje mleka i przetworów mlecznych.

 

Zgodnie z Warunkami udziału w „Programie dla szkół” za jakość owoców i warzyw lub mleka i przetworów mlecznych udostępnianych dzieciom w ramach programu odpowiedzialność ponoszą zatwierdzeni dostawcy, którzy dostarczają porcje owocowo-warzywne lub mleczne do szkół.

 

   Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

 

  Departament Wspierania Konsumpcji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Template by Igor Szymanek